13-08-07

Bouw Berlijnse muur

De bouw van de Berlijnse Muur (1961)

Vanaf de oprichting van de DDR vluchtten elke maand duizenden mensen vanuit deze staat naar West-Duitsland. In de periode na de juni-opstand in 1953 groeide dit aantal zelfs tot meer dan vijftigduizend 'vertrekkers' per maand. De grens tussen de beide Duitslanden was toen al hermetisch afgesloten, maar de bijzondere positie van Berlijn maakte van deze stad een poort naar het Westen. Oost-Duitsers konden West-Berlijn binnengaan en van daaruit naar de Bondsrepubliek reizen.

Op den duur werd het grote aantal vluchtelingen een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van de DDR. De uittocht van arbeidskrachten betekende een gigantische aderlating voor de economie. Ook werd de politieke stabiliteit van het land in gevaar gebracht. De SED kon de eigen bevolking moeilijk laten geloven in het succes van de socialistische maatschappij, als elke maand duizenden mensen vertrokken.

In 1961 besloten Ulbricht en de Sovjet-leider Chroesjtsjov een einde te maken aan de leegloop. In de nacht van 12 op 13 augustus werd begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur. In enkele weken tijd werd een zwaarbewaakte betonnen hindernis opgeworpen rondom West-Berlijn. De grenswachten hadden bevel om te schieten op mensen die probeerden de grens over te steken. Dit betekende overigens niet dat niemand meer probeerde te vluchten. Gedurende de bijna dertig jaar dat de Berlijnse Muur bestond zijn talrijke pogingen ondernomen om uit de DDR te ontsnappen. Hierbij zijn naar schatting ongeveer tweehonderd doden gevallen. Over het exacte aantal slachtoffers lopen de meningen nog steeds uiteen.

11:22 Gepost door Bert Deckers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.