14-08-07

Horeca racistisch?

"Marino Keulen, de Vlaamse minister van Inburgering, wil de horeca een charter laten ondertekenen en een logo toekennen." Zo staat het te lezen in de verschillende Vlaamse kranten. Uiteraard gaat het niet over de kwaliteit van het eten of de hygiëne in de keuken. Neen, met het charter wil Keulen het zogeheten racisme uit de horeca-wereld bannen. De aanleiding hiervoor (zeg maar de spreekwoordelijke druppel voor Keulen) was het weigeren van de toegang van een horeca-zaak in Hasselt aan Vlaams parlementslid Chokri Mahassine.

Op zich kan men geen bezwaar hebben tegen een charter dat een reële discriminatie wil wegwerken. Maar het weigeren van vreemdelingen in een horeca-zaak komt er niet van de ene dag op de andere. Men zou beter op zoek gaan naar de aanleiding van de weigering tot toegang in plaats van direct op de horeca-zaken te beginnen schieten.

De oorzaak ligt nochtans voor de hand. Dankzij de agressieve en storende houding van duizenden krapuuljongeren uit de allochtone gemeenschap, worden al jaren in verschillende horeca-zaken buitenwippers ingezet om iedereen buiten te houden die aanleiding kan geven tot problemen in de betreffende horeca-zaak. Dat die buitenwippers dan selecteren op huidskleur? Dat hebben de 'brave' allochtone feestneuzen te danken aan hun allochtone broeders met minder goede bedoelingen.

Uiteraard staat op niemands gezicht geschreven of hij/zij al dan niet goede bedoelingen heeft. En daar begint het selectieproces. Ik kan goed begrijpen dat de keuze dan snel gemaakt is en dat men enkel nog autochtone klanten toelaat. Om dit te vermijden moet men allerminst afkomen met een charter tegen racisme voor de horeca-wereld. Dit zorgt ervoor dat de horeca-zaak helemaal geen stok achter de deur meer heeft om iemand te weigeren. In de stad Gent wil men van het charter niet weten maar daar gaat men nog een stap verder. Portiers zullen daar als het ware gescreend worden op racisme. De horeca-zaken zullen een dagboek moeten bijhouden waar elk incident in vermeld staat. Uiteraard is de aard van het incident het belangrijkste bij deze notities.

Indien men jaren geleden was begonnen met zwarte lijsten bij te houden van lastige klanten dan stond men nu al een stap verder. Elke klant die problemen veroorzaakt dient te worden opgenomen in een register dat toegankelijk is voor elke horecazaak in Vlaanderen. Foto's incusief. Eenmaal geweigerd uit een zaak wegens overlast komt men een jaar lang nergens meer binnen. In de studentenbuurt rond de VUB in Brussel werkt men al jaren met een gelijkaardig systeem en dat werpt zijn vruchten af.

Uiteraard is de timing van het hele incident met Chokri Mahassine perfect. Het is waarschijnlijk toeval maar met dit 'incident' en heel de polemiek errond kan men de allochtoon weer in de slachtofferrol plaatsen. Net nu de hele hetze tegen de betoging van 11 september op volle toeren draait. Een klein zogeheten 'discriminatie-incident' dat wordt uitvergroot tot de nationale politiek is een perfecte bliksemafleider voor de échte problemen hier in Vlaanderen en verder in Europa. Want is het niet zo dat het gros van de allochtone probleemjongeren in de uitgaanswereld moslims zijn? En laat het nu net die 'godsdienst' zijn, die de Westerse manier van leven verwerpt en de Westerlingen dus bijgevolg respectloos behandelt!

Het zal waarschijnlijk weer allemaal toeval zijn. Maar de problemen moeten bij de naam genoemd worden en zullen niet opgelost geraken door er een rookgordijn rond op te trekken.

10:49 Gepost door Bert Deckers in Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.