27-08-07

80ste IJZERBEDEVAART

Volgende persmededeling werd verspreid daags voor de 80ste IJzerbedevaart door Spirit:

Spirit aanwezig op 80e IJzerbedevaart
Spirit roept op om zondag deel te nemen aan de 80ste IJzerbedevaart in Diksmuide. De partij doet dit met veel respect voor de inspanningen van het IJzerbedevaartcomité dat van de bedevaart een pluralistische en hedendaagse bijeenkomst maakt. Spirit hoopt dat ook vele andere organisaties zondag naar Diksmuide afzakken, om duidelijk te maken dat de tijdloze boodschap van Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid breed gedragen wordt. De IJzerbedevaart vormt voor de progressieve vleugel van de Vlaamse beweging ook een gelegenheid om aan te tonen dat de vraag naar een volwaardige staatshervorming niet enkel komt vanuit een verkrampt, rechts Vlaanderen. Het verlangen naar beter bestuur valt immers niet te situeren op het ideologische spectrum
.

Even een paar dingen op een rijtje zetten.

Spirit zegt: Spirit hoopt dat ook vele andere organisaties (...) de tijdloze boodschap van Vrede, Vrijheid en Verdraagzaamheid breed gedragen wordt. En vertaalt dit (in dezelfde tekst nog!) naar: De IJzerbedevaart vormt voor de progressieve vleugel (...) volwaardige staatshervorming niet enkel komt vanuit een verkrampt, rechts Vlaanderen. Waarmee Spirit een directe aanval uitvoert op meer dan twee miljoen kiezers die Vlaams Belang, N-VA en CD&V stemden bij de laatste verkiezingen. Erg vredevol en verdraagzaam is dit niet te noemen!

Op de IJzerbedevaart zelf werd volgens de kranten 'harde' en 'gespierde' taal gesproken door onder andere Walter Baeten, voorzitter van het IJzerbedevaartcomité. "Niet wij zetten de eenheid van het land op het spel, maar de Fransdollen. Niet Vlaanderen en de Vlaamse eisen hebben schuld aan de problemen van dit land, maar Wallonië en het Waalse non." "De Waalse leiders willen blijven profiteren van Vlaanderen. Ze moeten Vlaams geld krijgen om over de balk te gooien en als negentiende-eeuwse baronnen uit te delen om de eigen Waalse mensen verknecht te houden. Wallonië wil geen uniteit, Wallonië wil profijt." aldus Baeten.

Jammer genoeg is dit maar de indruk wekken dat Baeten van belgië af wil. Verder in zijn betoog klinkt het: "Vrees toch niet. Stap bij een eeuwig 'non' uit de Belgische structuur met een eenvoudige meerderheid van Vlamingen in Kamer en Senaat. Nodig daarna de Waalse deelstaat uit op Hertoginnedal. Bepaal dan samen wat er nog federaal georganiseerd moet worden en leg de jaarlijkse financiële transfers vast." Een puur confederalistisch betoog dus. De beruchte, jaarlijkse miljardentransfers naar Wallonië mogen van Baeten dus gewoon blijven bestaan, al zegt hij het niet met zoveel woorden.

Oudste bedevaarder Paul Dewilde wil de gematigde en radicale Vlaams-nationalisten opnieuw verenigen. "Laten we er weer één bedevaart van maken. We kunnen ons 364dagen van het jaar bezighouden met ons grote gelijk, maar op die ene dag moet het toch samen lukken." Daar heb ik geen enkel probleem mee, maar laat de bedevaart dan een echte Vlaamse bedevaart zijn, trouw aan het IJzertestament ' Zelfbestuur, Nooit meer Oorlog en Godsvrede'. De IJzertoren is niet zomaar een 'vredesmonument', neen, het is een monument dat symbool staat voor de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Een symbool voor die duizende Vlamingen die hun leven hebben gegeven voor de Vlaamse grond.

Maar dit is voor de Spiritisten en sommige N-VA'ers blijkbaar niet meer van belang. Zij maken liever een onderscheid tussen links en rechts. Tussen de 'goeden' en de 'slechten' zoals in een goedkope spaghettiwestern. De IJzerbedevaart dient daar echter boven te staan. Zoals Dewilde het zegt in zijn betoog moet het mogelijk zijn om één dag op het jaar Vlaming te zijn over de partijbelangen heen. Het bestuur van de IJzerwake steekt dan ook al van bij het begin van haar organisatie de hand uit naar het IJzerbedevaartcomité om te praten. Het is echter nog altijd wachten op een antwoord.

We zien wel wat de toekomst ons brengt.

11:52 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.