03-10-07

WIM MAES 03/10/1968 (+)

Gisteren heb ik reeds vermeld dat vandaag, 39 jaar geleden, Wim Maes overleed. Wim maes was Antwerps VMO-leider sinds 1958. In de beginperiode van de jaren '60 nam hij stilletjes aan de nationale verantwoordelijkheid van de VMO op zich. Tevens was Wim vooral tijdens de periode van 1961 tot 1964 actief bezig met de politiek en dit bij de Volksunie. Hij stierf na een onverwachte hartstilstand in 1968.

Wim Maes gaf de VMO vorm en inhoud. Hij zorgde voor een uniform en voor een muziekkapel. Dat laatste was nodig om het dragen van een uniform te legitimeren. Wie meer wil weten over Wim Maes kan hier klikken. Tevens kan men volgend boek lezen: "De VMO van Bob en Wim Maes" van Rob Verreycken. Voorlopig uitverkocht maar Rob denkt aan een herdruk.

Waneer de NSV!-Antwerpen midden jaren '90 een Wim Maes-herdenking organiseerde in Brasschaat, veroorzaakte dit heel wat commotie bij links Vlaanderen. Ik was toen zelf slechts 14 jaar en actief bij het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ) en bij het Nationalistisch Jong Studenten Verbond (NJSV). Er werd in het VNJ-heem van Schoten tevens een tentoonstelling ogezet over de VMO en over Wim Maes. Dit werd aanvankelijk verboden door de politie maar de tentoonstelling is toch doorgegaan. Links, dat kwam tegenbetogen, was slechts met een 6-tal militanten naar Brasschaat afgezakt. (Zo vroeg op de ochtend is het moeilijk om een linkse meute bij elkaar te krijgen, gezien de roes waarin ze nog verkeren van de overdaad aan drugs van de dag ervoor) De militante linkse beweging was toen al zo goed als dood in het Antwerpse. Enkel met de NSV!-betogingen krijgen ze nog wat volk op de been. In ieder geval was de kerk waar de misviering ter ere van Wim Maes plaats vond volledig gevuld, was het VNJ in grote getale aanwezig en had ook de NSV! een groot aantal studenten op de been gebracht. Van jong tot oud eerden de vele aanwezigen het leven en de daden van Wim Maes. Op mij maakte de herdenking alleszins een grote indruk. Het feit dat jong en oud samen deze man vereerde wilde écht wel zeggen dat Wim Maes een groots leider moet geweest zijn. En al hetgeen ik nadien nog over de man gehoord en gelezen heb, heeft enkel maar mijn eerste indruk bevestigd.

Tot slot nog even de bewoordingen van 't Pallieterke over Wim Maes:

"Eenvoudig, beminnelijk, ongedwongen, bescheiden, hartelijk, met een toch niet lawaaierige uitbundigheid in zijn gevoelens, kende hij geen hoogmoed. Hij liet zich op niets voorstaan. Ook niet op zijn nochtans niet te schatten verdiensten. Lag in die schoon-menselijke eigenschappen van hem misschien de verklaring van het gezag dat hij - zonder erkende en van hogeruit gewaarborgde hiërarchie, zonder sancties - op zijn V.M.O.-ers uitoefende? Dat zal wel zo geweest zijn, maar toch maar ten dele. Want daarbuiten had hij nog "iets" in zich, waardoor men zijn gezag aanvaardde en erkende. Wie zal dat "iets" helemaal juist omschrijven? Het was er in ieder geval en misschien koppelen we het nog het best aan zijn gloeiend geloof in de zaak van zijn volk, zijn hartstochtelijk Vlaams en Diets nationalisme."

Volgend jaar is het dus veertig jaar geleden dat Wim Maes heenging. Ik geloof dat het dan mogelijk moet zijn om de man op gepaste wijze te herdenken. Wordt wellicht vervolgd!

14:17 Gepost door Bert Deckers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.