02-07-08

GEEN VOLLEDIGE GORDEL DIT JAAR?

We kunnen vandaag in de kranten lezen dat de niet-benoemde (Franstalige) burgemeesters François van Hoobrouck van Wezembeek-Oppem, Damien Thiéry van Linkebeek en Arnold d'Oreye de Lantremange van Kraainem, hebben gedreigd om De Gordel niet over hun grondgebied te laten passeren. Uiteraard gaan ze Gordelaars niet tegenhouden, maar ze weigeren steun aan de organisatie (waaronder politiebegeleiding). Ze zeggen zelf dat ze willen afwachten wat de resultaten zijn van wat er op 15 juli uit de 'onderhandelaarsbus' komt.

Mij niet gelaten. De Gordel is van oorsprong een wandeltocht van Vlamingen die het Vlaamse karakter van de Rand rond Brussel en de faciliteitengemeenten in het bijzonder wilden benadrukken. Door de latere samenwerking met Bloso en Radio 2 werd De Gordel een massa-spektakel. Ondanks dat op de 'historiek'-pagina van De Gordel verwezen wordt naar de eigenlijke oorsprong van De Gordel, weten de meeste Gordelaars niet vanwaar het evenement in feite komt of wat de bedoeling ervan is. Door de dreigende boodschap van de Franstalige burgemeesters zullen vele mensen echter snel achter de waarheid komen. Een goede zaak dus, al had ik het liever op een andere manier gezien.

Franstalige pesterijen zijn trouwens schering en inslag tijdens alle voorgaande edities van De Gordel. De bekendste, jaarlijks terugkerende gevallen, zijn het strooien van glasscherven op de fietswegen waarlangs De Gordel passeert en het verwijderen van De Gordel-wegwijzers die de duizenden wandelaars en fietsers in goede banen moeten leiden. De Bloso-organisator zegt dat 15 juli en 7 september ver uit elkaar liggen en dat klopt. Ondertussen heeft de Vlaamse bewustwording toch maar weer een duwtje in de rug gekregen! Als belgië zal barsten zal het dus eerder aan de Waalse en Franstalige Vlamingen (?) liggen in plaats van de Vlamingen zelf.


10:13 Gepost door Bert Deckers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.