19-08-08

HDJ EN HET VNJ

Vorige week toen ik aan de Vlaamse Kust zat was er heel wat heisa rond de Heimattreue Deutsche Jugend. Van deze Duitse vereniging werd een kamp opgerold omdat het zowaar aan een veertigtal kinderen een verregaand (lees Nationaal-Socialistisch) Duits volksbesef wilde bijbrengen. Onder andere handdoeken met hakenkruisen werden in beslag genomen. We weten al langer dat kampen die teveel naar rechts toe leunen (in dit geval naar links, of moeten we de term Nationaal-SOCIALISME nog maar eens toelichten) taboe zijn terwijl Marxistische kampen geen enkel probleem blijken te zijn.

Maar goed. Daar gaan we het niet over hebben. Daar waar Bjorn Roose in een prachtig artikel (klik hier om het te lezen) alle aantijgingen van Tom Cochez (De Morgen) en het AFF grondig weerlegt, wil ik in tegenstelling tot Bjorn wél even iets zeggen over de vermeende banden van de HDJ met het VNJ (Vlaams Nationaal Jeugdverbond).

Zelf zat ik een 18-tal jaartjes bij het VNJ. Van officiële contacten met buitenlandse gelijkgezinden is eigenlijk nooit sprake geweest. Informeel is iets anders. Maar dat is de grenzen aftasten. En zoals Bjorn het in zijn artikel stelt, is het zo dat er nooit officiële contacten zullen zijn met verenigingen die buiten de lijntjes van de wet kleuren. Individuele contacten van VNJ'ers of Voorposters met 'aangebrande' verenigingen of personen zullen er waarschijnlijk altijd wel zijn, maar dat is echter (voor mensen met gezond verstand) geen referentie voor de vereniging waar deze individuen lid van zijn. Ik bedoel dus maar dat het niet zo is dat wanneer persoon X lid is van Voorpost en daarbuiten een kennis heeft die lid is van de HDJ, dat heel Voorpost automatisch symhathie heeft voor de HDJ. In die linkse logica weiger ik mee te gaan.

Wat me echter wel stoorde was de alombekende schreeuw der 'ontkenning'. Indien op een openbaar(!) forum van het VNJ te kennen wordt gegeven dat er een bezoek zal gebracht worden aan de HDJ, moet je twee jaar later niet gaan melden (uit paniek uiteraard) dat je van niets weet. Of dacht de VNJ Verbondsleidster misschien dat Tom Cochez zijn huiswerk niet eerst gemaakt had? Zelf was het trouwens de eerste keer dat ik kennis nam van het bestaan van de HDJ.

Uiteraard kende ik de Wikingjugend (en dan vooral de Vlaamse variant Vikingjeugd) en de Wandervogel vanuit mijn VNJ periode. En we keken toen inderdaad op naar hun stijl en tradities. Maar van enige connotatie met het Nationaal-Socialisme was nooit sprake! Voor ons ging het om het avontuurlijke, traditionele en het volksverbonden aspect. Waarschijnlijk was dit ook zo het geval met de HDJ in 2006. Maar zeg dat dan gewoon in plaats van te beginnen zweten en dan maar de vlucht vooruit te kiezen. Een fout die dikwijls gemaakt wordt trouwens. De waarheid is doorgaans minder schokkend dan de leugen.


Hier zie je me nog met (redelijk) lang haar, aan het afmelden bij de leiding.

15:57 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt, Bert Bedankt voor de aanvulling. Zal hier een updateje over plaatsen bij mijn artikel.

Gepost door: Björn Roose | 19-08-08

Ik ben zelf nog met de Wikingjugend op kamp geweest. Een hakenkruis heb ik er nooit gezien. De nadruk lag op een gezonde geest in een gezond lichaam (tabak en alcohol waren er verboden), kameraadschap, verbondenheid met de natuur en de eigen volksgemeenschap. Het zou me niet verbazen dat die vaatdoeken met swastika enkel maar bestaan in het ziekelijke brein van bevooroordeelde journalisten.

Gepost door: Willem | 19-08-08

ik heb ook een kamp in Waasmunster met de Wikinjugend meegemaakt alles behalve haken kruisen enkel een goed gevoel dat er nog mensen waren met hetzelfde gedacht dit is wel al enkele 10 tal jaren geweest met het VNJ Dendermonde heb er zelf nog een vaandel van
ikzelf was de zoon van de verbondsleider en landsknecht speler
zoek foto's uit mijn tijd maar vind er geen
En die commentaar van politiek was er in onze tijd nog niet
heb ook de mannen van de VMO gekend zeker Erikson een goeie gast

Gepost door: erich moens | 10-10-10

De commentaren zijn gesloten.