22-08-08

HET GEVAAR VAN DE MASSAMAATSCHAPPIJ

Sinds de komst van Starbucks in de luchthaven van Zaventem heerst er een felle discussie in nationalistische middens. Aanvaarden of niet die handel? Lees hier en hier even eerst de artikels van mijn goede vriend Yves Pernet.

Zelf heb ik zo mijn eigen visie op heel het gedoe rond globalisme, multinationals en aanverwante zaken. Ik volg Yves (en anderen) wanneer zij zeggen dat buitenlandse 'investeerders' door een bepaald fiscaal systeem moeten 'afgeschrikt' worden om zich hier te vestigen. Dit om de lokale handelaar te beschermen. Zeggen dat het vestigen van multinationals in ons land werkgelegenheid met zich meebrengt is trouwens maar één zijde van de medaille vermelden. Wanneer deze multinationals door 'valse' concurrentie lokale handelaren laten failliet gaan (omdat deze laatste nu eenmaal niet kunnen verkopen aan bodemprijzen) staan er, waar er langs de ene kant werkgelegenheid werd gecreëerd, langs de andere kant weer mensen op straat. Dit is slechts één argument. (dit geldt nota bene vooral voor groot-warenhuisketens, grote kledingsmerken, enz.)

Waar ik Yves niet in volg is het feit dat hij zegt dat de lokale handelaar effectief failliet gaat bij de komst van een multinational in zijn straat. Dit klinkt tegenstrijdig met mijn beweringen in de vorige paragraaf, maar nu heb ik het enkel over de voedingssector. Nog geen enkele McDonalds heeft hier in Vlaanderen een lokaal restaurant doen verdwijnen, nog geen enkele winkel hier in Vlaanderen die iets van de Coca Cola-familie verkoopt, verkoopt minder andere dranken. Voor zover ik weet zijn er verschillende vestigingen van fastfoodketens die hun vestingen moesten sluiten wegens te weinig verkoop (lees opbrengst).

Maar het principe om de veramerikanisering tegen te gaan steun ik. Het principe om de globalisering tegen te gaan steun ik. Maar ik noem dat het imperialistisch globalisme. Niet het feit dat er een multinational zich vestigt in uw buurt is het gevaar, wel het feit dat vele van deze multinationals imperialistisch tekeer gaan vormt het gevaar! En daar dient de overheid tegen op te treden. Concurrentie: ja. Valse concurrentie: zeker niet! (en bij die laatse categorie hoort eveneens heel het Oxfam en Max Havelaar imperium!)

Multinationals die proberen om uw leefwereld te bepalen, zeg maar te creëren, die dienen afgestopt te worden. En door een koffie te drinken wordt uw leefwereld uiteraard niet bepaald. Maar het feit dat je bijvoorbeeld vanaf morgen op elke hoek van de straat een meeneemkoffie kunt kopen bepaalt wel uw leefwereld. Automatisch ga je daarin mee. Even snel een hamburger halen bij McDonalds of de Quick? We hebben het (bijna) allemaal al eens gedaan. Maar achteraf moeten we toegeven dat dit een manier van leven is die ons op een sublieme doch ook agressieve wijze werd (en nog steeds wordt) opgedrongen. Iedereen gaat liever bij de plaatselijke frituur of brasserie even iets eten... maar toch rijden we snel even naar de Drive-In. We staan er alleen niet meer bij stil. En dat is mijns inziens een sluipend gevaar.

16:20 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.