27-08-08

DE IJZERBEDEVAARTEN VOLGENS KNACK

In het weekblad Knack van deze week staat een vier pagina's lang artikel over de IJzerbedevaarten. Een mooi overzicht van de politieke verschuivingen binnen het IJzerbedevaartcomité, geschreven door Eric Van De Casteele.

Deze lector geschiedenis en actualiteit aan de opleidingen journalistiek en communicatiemanagement van de Arteveldehogeschool zet een vrij objectief beeld neer over de Bedevaarten. Uiteraard wordt de definitieve breuk tussen de 'lauwen' en de 'radicalen' volledig in de schoenen geschoven van het Vlaams Blok zaliger. Maar daar zal ik geen slaap voor laten al is dit een flagrante leugen. De discussie van oorzaak en gevolg is trouwens nog lang niet ten einde. Eveneens of de IJzerwake dé oplossing voor het hele geschil is.

Maar zoals de zaken er nu voorstaan, 'Diksmuide IJzersterk', komen de voorspellingen van de 'radicalen' wel heel erg dicht bij de waarheid. De IJzerbedevaart is verworden van een manifestatie naar een (massa) evenement. Wél met een boodschap, maar niet met die boodschap die de Frontbeweging de wereld instuurde en die de grondlegger werd van de oorspronkelijke IJzerbedevaarten. Misschien kunnen er afspraken gemaakt worden tussen IJzerbedevaartcomité en IJzerwakecomité. Zij organiseren een IJzersterk evenement op de Markt van Diksmuide en het IJzerwakecomité organiseert op zijn beurt een Vlaams-nationale manifestatie inclusief herdenkingsmisviering aan de IJzertoren. Resultaat: iedereen gelukkig! Godsvrede tot en met me dunkt!

(mail me gerust voor het volledige artikel van Knack)

13:46 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

ijzerbedvaart - ijzersterk - ijzerwake Ik ga nog wel naar de IJzervlakte, Toren en Menepoort maar alleen in stilte en ontzag tegenover de dood van zovelen om wat? Daar hoort geen volksfeest maar een mis en bloemenhulde zoals vroeger en die we terugvinden in IJzerwake

Gepost door: roger | 28-08-08

artikel knack Kunt u mij het artikel doormailen aub?
Hartelijk dan!

Brend Vantournhout

Gepost door: Brend | 27-02-09

De commentaren zijn gesloten.