27-08-08

DE IJZERBEDEVAARTEN VOLGENS KNACK

In het weekblad Knack van deze week staat een vier pagina's lang artikel over de IJzerbedevaarten. Een mooi overzicht van de politieke verschuivingen binnen het IJzerbedevaartcomité, geschreven door Eric Van De Casteele.

Deze lector geschiedenis en actualiteit aan de opleidingen journalistiek en communicatiemanagement van de Arteveldehogeschool zet een vrij objectief beeld neer over de Bedevaarten. Uiteraard wordt de definitieve breuk tussen de 'lauwen' en de 'radicalen' volledig in de schoenen geschoven van het Vlaams Blok zaliger. Maar daar zal ik geen slaap voor laten al is dit een flagrante leugen. De discussie van oorzaak en gevolg is trouwens nog lang niet ten einde. Eveneens of de IJzerwake dé oplossing voor het hele geschil is.

Maar zoals de zaken er nu voorstaan, 'Diksmuide IJzersterk', komen de voorspellingen van de 'radicalen' wel heel erg dicht bij de waarheid. De IJzerbedevaart is verworden van een manifestatie naar een (massa) evenement. Wél met een boodschap, maar niet met die boodschap die de Frontbeweging de wereld instuurde en die de grondlegger werd van de oorspronkelijke IJzerbedevaarten. Misschien kunnen er afspraken gemaakt worden tussen IJzerbedevaartcomité en IJzerwakecomité. Zij organiseren een IJzersterk evenement op de Markt van Diksmuide en het IJzerwakecomité organiseert op zijn beurt een Vlaams-nationale manifestatie inclusief herdenkingsmisviering aan de IJzertoren. Resultaat: iedereen gelukkig! Godsvrede tot en met me dunkt!

(mail me gerust voor het volledige artikel van Knack)

13:46 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

22-08-08

HET GEVAAR VAN DE MASSAMAATSCHAPPIJ

Sinds de komst van Starbucks in de luchthaven van Zaventem heerst er een felle discussie in nationalistische middens. Aanvaarden of niet die handel? Lees hier en hier even eerst de artikels van mijn goede vriend Yves Pernet.

Zelf heb ik zo mijn eigen visie op heel het gedoe rond globalisme, multinationals en aanverwante zaken. Ik volg Yves (en anderen) wanneer zij zeggen dat buitenlandse 'investeerders' door een bepaald fiscaal systeem moeten 'afgeschrikt' worden om zich hier te vestigen. Dit om de lokale handelaar te beschermen. Zeggen dat het vestigen van multinationals in ons land werkgelegenheid met zich meebrengt is trouwens maar één zijde van de medaille vermelden. Wanneer deze multinationals door 'valse' concurrentie lokale handelaren laten failliet gaan (omdat deze laatste nu eenmaal niet kunnen verkopen aan bodemprijzen) staan er, waar er langs de ene kant werkgelegenheid werd gecreëerd, langs de andere kant weer mensen op straat. Dit is slechts één argument. (dit geldt nota bene vooral voor groot-warenhuisketens, grote kledingsmerken, enz.)

Waar ik Yves niet in volg is het feit dat hij zegt dat de lokale handelaar effectief failliet gaat bij de komst van een multinational in zijn straat. Dit klinkt tegenstrijdig met mijn beweringen in de vorige paragraaf, maar nu heb ik het enkel over de voedingssector. Nog geen enkele McDonalds heeft hier in Vlaanderen een lokaal restaurant doen verdwijnen, nog geen enkele winkel hier in Vlaanderen die iets van de Coca Cola-familie verkoopt, verkoopt minder andere dranken. Voor zover ik weet zijn er verschillende vestigingen van fastfoodketens die hun vestingen moesten sluiten wegens te weinig verkoop (lees opbrengst).

Maar het principe om de veramerikanisering tegen te gaan steun ik. Het principe om de globalisering tegen te gaan steun ik. Maar ik noem dat het imperialistisch globalisme. Niet het feit dat er een multinational zich vestigt in uw buurt is het gevaar, wel het feit dat vele van deze multinationals imperialistisch tekeer gaan vormt het gevaar! En daar dient de overheid tegen op te treden. Concurrentie: ja. Valse concurrentie: zeker niet! (en bij die laatse categorie hoort eveneens heel het Oxfam en Max Havelaar imperium!)

Multinationals die proberen om uw leefwereld te bepalen, zeg maar te creëren, die dienen afgestopt te worden. En door een koffie te drinken wordt uw leefwereld uiteraard niet bepaald. Maar het feit dat je bijvoorbeeld vanaf morgen op elke hoek van de straat een meeneemkoffie kunt kopen bepaalt wel uw leefwereld. Automatisch ga je daarin mee. Even snel een hamburger halen bij McDonalds of de Quick? We hebben het (bijna) allemaal al eens gedaan. Maar achteraf moeten we toegeven dat dit een manier van leven is die ons op een sublieme doch ook agressieve wijze werd (en nog steeds wordt) opgedrongen. Iedereen gaat liever bij de plaatselijke frituur of brasserie even iets eten... maar toch rijden we snel even naar de Drive-In. We staan er alleen niet meer bij stil. En dat is mijns inziens een sluipend gevaar.

16:20 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-08-08

HDJ EN HET VNJ

Vorige week toen ik aan de Vlaamse Kust zat was er heel wat heisa rond de Heimattreue Deutsche Jugend. Van deze Duitse vereniging werd een kamp opgerold omdat het zowaar aan een veertigtal kinderen een verregaand (lees Nationaal-Socialistisch) Duits volksbesef wilde bijbrengen. Onder andere handdoeken met hakenkruisen werden in beslag genomen. We weten al langer dat kampen die teveel naar rechts toe leunen (in dit geval naar links, of moeten we de term Nationaal-SOCIALISME nog maar eens toelichten) taboe zijn terwijl Marxistische kampen geen enkel probleem blijken te zijn.

Maar goed. Daar gaan we het niet over hebben. Daar waar Bjorn Roose in een prachtig artikel (klik hier om het te lezen) alle aantijgingen van Tom Cochez (De Morgen) en het AFF grondig weerlegt, wil ik in tegenstelling tot Bjorn wél even iets zeggen over de vermeende banden van de HDJ met het VNJ (Vlaams Nationaal Jeugdverbond).

Zelf zat ik een 18-tal jaartjes bij het VNJ. Van officiële contacten met buitenlandse gelijkgezinden is eigenlijk nooit sprake geweest. Informeel is iets anders. Maar dat is de grenzen aftasten. En zoals Bjorn het in zijn artikel stelt, is het zo dat er nooit officiële contacten zullen zijn met verenigingen die buiten de lijntjes van de wet kleuren. Individuele contacten van VNJ'ers of Voorposters met 'aangebrande' verenigingen of personen zullen er waarschijnlijk altijd wel zijn, maar dat is echter (voor mensen met gezond verstand) geen referentie voor de vereniging waar deze individuen lid van zijn. Ik bedoel dus maar dat het niet zo is dat wanneer persoon X lid is van Voorpost en daarbuiten een kennis heeft die lid is van de HDJ, dat heel Voorpost automatisch symhathie heeft voor de HDJ. In die linkse logica weiger ik mee te gaan.

Wat me echter wel stoorde was de alombekende schreeuw der 'ontkenning'. Indien op een openbaar(!) forum van het VNJ te kennen wordt gegeven dat er een bezoek zal gebracht worden aan de HDJ, moet je twee jaar later niet gaan melden (uit paniek uiteraard) dat je van niets weet. Of dacht de VNJ Verbondsleidster misschien dat Tom Cochez zijn huiswerk niet eerst gemaakt had? Zelf was het trouwens de eerste keer dat ik kennis nam van het bestaan van de HDJ.

Uiteraard kende ik de Wikingjugend (en dan vooral de Vlaamse variant Vikingjeugd) en de Wandervogel vanuit mijn VNJ periode. En we keken toen inderdaad op naar hun stijl en tradities. Maar van enige connotatie met het Nationaal-Socialisme was nooit sprake! Voor ons ging het om het avontuurlijke, traditionele en het volksverbonden aspect. Waarschijnlijk was dit ook zo het geval met de HDJ in 2006. Maar zeg dat dan gewoon in plaats van te beginnen zweten en dan maar de vlucht vooruit te kiezen. Een fout die dikwijls gemaakt wordt trouwens. De waarheid is doorgaans minder schokkend dan de leugen.


Hier zie je me nog met (redelijk) lang haar, aan het afmelden bij de leiding.

15:57 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

18-08-08

INTERNETCENSUUR ALLEEN IN CHINA?

De VBJ Zomertoer is volop aan de gang en mag een redelijk succes genoemd worden. Zelf woonde ik de tussentstops in Koksijde en Nieuwpoort bij met respectievelijk Karim Van Overmeire en Wim Van Dijck.

Ondertussen nemen we de draad weer op van het dagelijkse leven. En daarbij stootte ik op een klein probleempje. Sinds enkele maanden is de nieuwste bezigheid op het wereldwijde web de netwerkingssite 'Facebook'. Zonder profiel kan je er niet op maar het is makkelijk aan te maken. Het enige dat je nodig hebt is een geldig e-mailadres.

Maar sinds vorige week stond mijn persoonlijk profiel niet meer op Facebook. Samen met dat van de Vlaams Belang Jongeren en dat van VBJ voorzitter Hans Verreyt. Alle drie verwijderd. Teveel toeval natuurlijk, want ik was 'Facebook-beheerder' van VBJ. Niet getreurd uiteraard, want een nieuw profiel is snel aangemaakt, ook dat van VBJ. Maar het is wel verontrustend dat je zelfs op het internet te maken krijgt met een autoritaire linkse selectiviteit! We zullen wel zien hoe lang we het deze keer kunnen volhouden!

17:05 Gepost door Bert Deckers in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

11-08-08

ZOMERTOER VBJ 2008

De Vlaams Belang Jongeren zijn momenteel bezig met een Zomertoer langs de Vlaamse Kust. De komende dagen zal ik dan ook doorbrengen aan de Kust.

Via www.VBJ.org kan je de locaties vinden waar we gratis vaten geven, welke partijkopstukken er komen spreken en zo meer. Mensen die dus toevallig één van de dagen aan de Vlaamse Kust verblijven... kom gerust af!

16:24 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-08-08

OLYMLPISCHE SPELEN ONDER RODE DICTATUUR

Momenteel is de actie van 'Boycot Peking 2008' bijna begonnen (11.30u). Alvast het pamfletje. (klik op de afbeelingen voor een groter beeld)Ondertussen is ook gebleken dat volksnationale vlaggen taboe zijn in de verschillende stadia in Peking (en daarbuiten) tijdens de Olympische spelen. Dit om te vermijden dat de Tibetaanse vlag zou worden getoond. Ik hoop dat men er toch in slaagt om een veelvoud van Tibetaanse vlaggen en andere (Wales, Ierland, Schotland, St. Georges Cross en uiteraard de Vlaamse Leeuw) binnen te smokkelen en te vertonen tijdens de spelen in de Chinese Rode Dictatuur. Zo ziet u maar tot wat een socialistisch regime kan leiden!

LAATSTE BERICHT:

Via deze link kan u de beelden bekijken van het nieuws op ATV waaronder de actie van deze middag: klik hier!

11:18 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-08-08

BOYCOT PEKING 2008

Morgen beginnen ze dan eindelijk: de Olympische Spelen Peking 2008. Daarom organisseert het comité Boycot Peking 2008 een actie. Eveneens morgen. Ergens in Vlaanderen... En het wordt een actie met enige showwaarde... van horen zeggen uiteraard!


17:02 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |