07-10-08

DEBAT NSV GENT: LINKS BETOOGT TEGEN...

Vanavond vindt het openingsdebat van de NSV Gent plaats. Om 20.00 uur is iedereen welkom in de UGent. Blandijn Aula E.

Helaas vindt 'links' Vlaanderen het nodig om hiertegen te protesteren. Zelf noemen ze het een 'vreedzame protestactie' tegen NSV. De grootste verzameling krapuleuze nitwitten zal van zich laten horen door onder andere het bezetten van de Aula waar het debat plaats vindt. Vrije meningsuiting heet dat dan.

De NSV zal zichzelf moeten verdedigen daar de politie van UGent het verbod(!) heeft gekregen het grondgebied van de UGent te betreden. Dat dit tot rellen kan leiden maakt voor UGent blijkbaar niet uit. Of is dat net hetgeen ze willen bereiken? Zodat ze de NSV weer in een slecht en gewelddadig daglicht kunnen plaatsen. Maar dan vergeten ze wel dat de NSV toelating heeft gekregen van UGent tot het organiseren van hun debat...

Morgen volgt hier zeker en vast een verslag van de gebeurtenissen!

12:29 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Communiqué van het Anarchistisch Kollektief n.a.l. van NSV-debat

Vrije meningsuiting, verdraagzaamheid, ... Mooie woorden, zeker en vast. Maar ze blijven wel een abstractie wanneer we naar de werkelijke inhoud gaan kijken: het NSV is xenofoob, racistisch, seksistisch, solidaristisch, autoritair geweldadig georganiseerd, nationalistisch,... En ja, neem dat woord fascistisch nu toch eens in de mond! Of bestaat dat misschien niet meer sinds 1945? Daarom kunnen we hier absoluut niet spreken over 'vrije meningen', maar wel over misdaden waarop ieder fatsoenlijke mens koste wat kost op moet reageren... Ons doel: verhindering van het NSV-debat o.a. met maatpakfascist Dewinter als spreker.

Een relaas...

Het eerste NSV-debat aan de Universiteit Gent was gepland in auditorium E. Om dit te verhinderen werd dit auditorium vlak na de laatste les geblokkeerd en dichtgemaakt met sloten. Een eerste stap in de goede richting. Hier zou al zeker geen activiteit meer kunnen doorgaan. Vervolgens sluiten we ook de rest van de Blandijn af, zodat het NSV niet binnen kan en we niet beducht moeten zijn voor een plotse verassingsaanval in de rug door een horde opgefokte NSV’ers. Toch weet een dertigtal NSV’ers het gebouw binnen te komen via een zijingang, waar juist enkele personeelsleden het gebouw verlieten.

Al vlug botsen ze op ons terwijl ze een auditorium proberen te bezetten, waarop wij ze proberen weg te scanderen. Ze zetten zich in auditorium D. Dan was het een kwestie van snel denken en handelen: Zullen we inhaken en hen naar buiten doen stappen (wetende dat dit op een ware knokpartij zou uitdraaien. We hadden immers al kennisgemaakt met de stokken en bokshandschoenen die ze bij de hand hadden) of zullen we hen opsluiten zodat we verlost zijn van die opgefokte vechtersbazen. We kozen voor de laatste en veiligste oplossing zodat ze niemand nog kwaad konden doen.

Het volgende uur verloopt alles rustig en is er onderling een goede communicatie. Hier en daar moesten we nog eens uitvallen tegen de vele fotografen, die maar niet willen begrijpen dat we niet willen geïnventariseerd worden door extreemrechts, de staat, en al de rest van de controlemaatschappij die de antikapitalistsiche drukkingsgroepen liever in rook zien op gaan.

Rond 20u beslist fascistisch rechts (NSA, Vlaams Belang, Voorpost,...) om de ingang toch af te dwingen en chargeert op ons, terwijl ze en passant de rector omver lopen. Voor ons, die de ingang van de Blandijn blokkeerden, stond het echter vast: “No Pasaran!”, “Ze komen er niet door!”. We hielden hen met onze lichamen als blokkade fysiek buiten. Langs beide kanten vielen rake klappen. De confrontatie was snel gedaan. Voor een keer werd het waterkanon ten goede gebruikt, namelijk om extreemrechts grotendeels weg te spuiten. Onder luid gejoel dropen ook de laatste fascisten af (“alerta, alerta, antifascista!!).
(Terzelfdertijd proberen de NSV’ers die in auditorium D zitten, de deur aan flarden te slaan).

Een half uur later krijgen we te horen dat het debat afgelast wordt en daarmee de mogelijkheid van de fascisten om de unief te gebruiken voor hun extreemrechtse propaganda. Daarop beslisten we dat de blokkades konden worden opgeheven en dat de politie het dertigtal opgesloten NSV’ers kon komen bevrijden.

Het debat afgelast, de discussie kan beginnen...

Het is het belangrijk om in alles het grotere plaatje te willen zien. Geen virtueel gebrabbel van één à twee zinnen, maar wel een inhoudelijke analyse. De samenleving is onverdraagzaam, de solidariteit brokkelt af, men staan wantrouwig tegenover alles wat zwart ziet, 13% van de Belgen zit op of onder de armoedegrens, vluchtelingen worden opgesloten of uitgewezen door bureaucratische salonmoordenaars,... En dan zouden we nog eens haatdragend rechts een spreekbuis moeten geven die van al deze zwakkere groepen een zondebok maakt in plaats van naar de structurele oorzaken te kijken en economische alternatieven aan te bieden (lees niet: nationalisme). Dit is amoreel en verre van constructief werken aan een betere samenleving! Geen"Wir haben es nicht gewusst" voor ons!

Het is tijd om kant in te nemen in deze verzuurde samenleving en op te komen voor structurele veranderingen. Onze strijd is niet enkel tegen het NSV, maar we maken ons ook zorgen over het "democratisch fascisme": het extreem-rechtse gedachtengoed wordt steeds meer gedoogd en overgenomen door de "gewone" studenten en de zogenaamd democratische (jongeren)partijen. Voor ons dus geen idiote slagzinnetjes zoals 'extremen zijn nooit goed'. Wat extreem is, is het kapitalisme en haar vreemdelingenbeleid, haar klimaatopwarming, haar oorlog om olie, haar uitbuitingseconomie, haar algemene onbehagen,...

De antifascistische blokkade was in die zin geslaagd om een topje van de ijsberg te bestrijden. We zijn blij met de goede antifascistische samenwerking en dat we op zoveel studenten konden rekenen die wel nog voor hun idealen willen vechten. We betreuren dat hier en daar iets werd vernield, maar we vrezen dat deze zoals altijd bij acties onder 'colleteral dammage' vallen. We willen echter dat er niet op deze zaken wordt gefocust, maar naar de grond van de zaken gekeken wordt: hoe om te gaan met fascistische groeperingen en hun voedingsbodem anno 2008.

Geen fascisten aan onze unief!

Anarchistisch Kollektief Ugent
anarchistischkollektief@yahoo.com
http://student.ugent.be/anarch/

Gepost door: Anarchistisch Kollektief | 08-10-08

De commentaren zijn gesloten.