08-10-08

NSV - 'LINKSE' STUDENTEN: 1-0

Even de kranten, blogs en fora overlopen op zoek naar berichtgeving over de gebeurtenissen van gisterenavond aan de Blandijn in Gent. Het waren dankbare gebeurtenissen.

In het kort: De NSV organiseert een debat. De NSV krijgt toelating voor dit debat van de UGent. Links kan daar niet mee lachen. Links verzamelt mensen. Links gebruikt geweld tegen alles wat er enigzins rechts uitziet. De rector deelt in de klappen bij dat geweld. De studentenraad zal stappen ondernemen om de organiserende linkse verenigingen te schorsen uit het PFK (Politiek en Filosofisch Konvent). De NSV wint, 'links' verliest. Een fijne conclusie dus.

De iets langer versie: De NSV (Nationalistische Studentenvereniging) is geen erkende studentenvereniging aan de Universiteit van Gent (UGent). Jaarlijks dienen zij dan ook een erkenningsaanvraag in. Eens zij erkend zijn behoren zij tot het Politiek en Filosofisch Konvent (PFK). Vanaf dan mogen zij vrij de gebouwen van UGent gebruiken voor debatten en dergelijke. Als ik mij niet vergis hangen er eveneens subsidies vast aan deze erkenning.

Telkens wanneer de NSV-aanvraag wordt behandeld bij het PFK verzetten de linkse studentenverenigingen zich tegen deze aanvraag. De argumenten? "NSV is een racistische en fascistische vereniging en mag dus niet erkend worden door de UGent." Dat de toelatingsvoorwaarden tot in de puntjes in orde zijn maakt voor hen niet uit. Onder druk van 'links' werd in het verleden dus steevast de aanvraag geweigerd.

Dit kan nu weleens veranderen. Door het Katholiek Hoogstudentenverbond (KVHV) werd enige tijd geleden een motie ingediend die stelt dat alle leden van het PFK zich aan bepaalde voorwaarden moeten houden. Eén van deze voorwaarden houdt in dat er onder geen beding geweld mag gebruikt worden door één van de leden (verenigingen) van het PFK tegen andere studentenclubs. Bij de organisarende verenigingen die gisteren protesteerden tegen het debat van de NSV zaten heel wat 'erkende' PFK verenigingen. Deze zouden weleens kunnen verschieten van wat er nu gaat volgen.Studentenvertegenwoordiger Thijs Verbeurgt: “Ik vind dit schandalig, een nederlaag voor de vrije meningsuiting. De verenigingen die aan deze actie hebben deelgenomen moeten hun verantwoordelijkheden opnemen. Zij hadden hun activiteit duidelijk niet onder controle, dan is het voor mij eenvoudig. Ik zou dan ook willen vragen dat er geschorst wordt.

Hetgeen er gisterenavond gebeurd is (bezetting universiteitsgebouw, vernielingen in het universiteitsgebouw, opsluiting (gijzeling als je wilt) van een dertigtal NSV'ers in het universiteitsgebouw, het blokkeren van de ingang van het universiteitsgenouw, geweld jegens de rector van UGent(!), geweld tegen de organiserende studentenclub, ...) kan met andere woorden zware gevolgen hebben voor een heleboel aanwezige linkse studenten. Ze werden allen gefilmd en hun namen (als ze al effectief UGent-studenten zijn) zullen snel bekend zijn. Sta me toe hier enig leedvermaak bij te hebben. De democratie (recht op een eigen - rechtse - mening) en de vrijheid van meningsuiting (debatcultuur) hebben ook hun rechten!

Wordt zeker nog vervolgd!

10:24 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Kleine rechtzetting Even een rechtzetting: de rector is gewond geraakt door de charge van Voorpost, aangezien links niet aan hem kon. Indien je het niet gelooft, kan je dat (weliswaar moeilijk) zien op een van de filmpjes op de website van Schamper.

Daarnaast is het niet meer dan eerlijk om te linken naar ons artikel (http://www.schamper.ugent.be/2008-online/debat-nsv-mondt-uit-in-oproer) als je citaten die wij sprokkelden gebruikt.

Gepost door: Bert Dobbelaere | 08-10-08

Intellectuele eerlijkheid En de vuistslag die Philip Dewinter op z'n bakkes kreeg (was vandaag in het avondnieuws om 19u te zien) kwam ook van een Voorposter zeker?

Gepost door: Leo | 08-10-08

Eén iets dat ik me toch afvraag, waarom neemt
Dewinter een megafoon mee naar een debat? Het geluidsysteem op de Blandijn is toch in orde denk ik?

Gepost door: Jimmy Jazz | 10-10-08

De commentaren zijn gesloten.