21-11-08

FREYA-AVOND I - VERSLAG

Vorige week vrijdag organiseerden we met enkele jongeren onze eerste Freya-avond. We doopten onszelf om tot het Freya-komiteit. Maar dat is slechts bijzaak uiteraard.

De Freya-avonden zijn discussieavonden met als doel een aantal onderwerpen te bespreken die op de dag van vandaag de evidentie zelve lijken. De naam Freya ontleenden we aan de Noordse Godin Freya die symbool stond voor de jeugd en alles wat met hernieuwing te maken had. Daaruit kan men dus afleiden dat we ons met de Freya-avonden willen herbronnen. Eens kijken hoe bepaalde visies momenteel samen- of uit elkaar lopen en hoe we terug tot een consensus kunnen komen.

De eerste Freya-avond handelde rond het begrip 'democratie' en dan vooral over welke staatstructuur Vlaanderen bij haar onafhankelijkheid het best zou kunnen gebruiken.

Ik kan u vertellen dat dit geen voor de hand liggende vraagstelling was. We zijn niet meteen tot een consensus kunnen komen maar de meerderheid van de aanwezigen kon zich vinden in een Vlaanderen als republiek met een mengeling van een parlementaire macht en een meritocratie. Vlaanderen zou dus een sterke centrale macht moeten kennen waar uiteraard volgens het subsidiariteitsbeginsel het beslissingniveau onder meer per bevoegdheid bepaald werd. Stemplicht wordt stemrecht en de voorwaarden om stemrecht te verkrijgen zouden niet enkel het staatsburgerschap inhouden. Vreemdelingenstemrecht zou uiteraard onbestaande zijn! Wie trouwens geen belastingen betaalt verliest eveneens zijn of haar stemrecht volgens het principe: no taxation, no representation.

Dit zijn in het kort de conclusies van de eerste Freya-avond. Nog niet alles werd hierboven neergeschreven. Een uitgebreide nota zal binnenkort beschikbaar zijn via een speciaal daarvoor voorziene webstek.

Zoals u ziet zitten de Vlaamse en rechtse jongeren niet stil en wanneer ze bewegen is dat niet enkel op café of in de discotheken! Wordt vervolgd.

16:14 Gepost door Bert Deckers in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.