15-12-08

DE 'VOX POPULI' AAN HET WERK IN LIER

In Lier heeft dit weekend het volk mogen spreken. Directe democratie zoals dat heet.

Via een referendum mochten de inwoners van Lier kiezen voor of tegen de plannen voor de herinrichting van de Grote Markt. Resultaat? 55% tegen 45% voor. Plannen verworpen. Maar niet voor de 'democratische' partijen...

Enkele reacties van de beschermelingen van de democratie...

- De bevolking onderschat:
"Tot enkele dagen voor het referendum dacht zowat iedereen in de politiek dat niet eens tien procent van de bevolking zou komen opdagen. Het wettelijk minimum voor een referendum."

- De bevolking nogmaals onderschat en aanzien als ongeïnteresseerde burgers:
"Tot op het laatste ogenblik werd gedacht dat de inwoners zich weinig aantrokken van wat met de Grote Markt werd uitgevoerd. "..." Maar nu blijkt dat de Lierenaar het zich wel aantrekt en dat hij bovendien een duidelijk beeld heeft van wat hij wil."

- De burgemeester van Lier trekt zich niet veel aan van de 'vox populi':
Marleen Vanderpoorten (Open VLD): "Spijtig dat ons plan niet goedgekeurd is. Ik stond er helemaal achter. Polls wezen de laatste dagen uit dat de uitslag wel eens 40-60 procent zou kunnen zijn. Dan ben ik toch verheugd dat we nog 45 procent halen, dat bijna de helft van de bevolking er eveneens achterstond. "..." Maar waarom stemde de meerderheid neen? "..." We zullen alleszins zo snel mogelijk met z'n allen rond de tafel moeten gaan zitten en kijken of het plan mits wijzigingen toch kan doorgaan. Of de burger met zijn neen-stem het bestuur wou afstraffen? Natuurlijk niet, het ging over de Grote Markt."

Men legt zich dus niet zomaar neer bij de beslissing van de meerderheid van de stemmen. De burgemeester probeert er zelfs van onderuit te muizen door enkele 'wijzigingen' aan het plan aan te brengen en het dan toch te laten doorgaan...

Zo denkt de 'gevestigde waarde' in dit land over het begrip democratie!

12:01 Gepost door Bert Deckers in Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.