21-04-09

De Vlaams Belang Jongere als ambassadeur van de Nederlandse taal: Deel 2

Verengelsing als nieuwe dreiging

Waarom deze historische schets? Waarom uitwijden over de strijd tegen de verfransing? Wel, het antwoord is zeer simpel. Buiten de verfransing bestaat er evengoed zoiets als de ‘verengelsing’. Dit laatste is namelijk een kwaal die ons allen treft. Een kwaal die evengoed bij VBJ binnensluipt en daar moeten we ons vanzelfsprekend met alle middelen tegen verzetten!

Ieder zichzelf respecterende jonge Vlaams-nationalist is al wel eens mee gaan actie voeren met Voorpost of het Taal Aktie Komitee in de Rand rond Brussel. De stoere verhalen achteraf aan de toog worden steeds verteld in de overtreffende trap. Maar staan we er dan ook wel bij stil dat er dagelijks in bijna elk gesprek dat we voeren of opvangen een massa aan Engelstalige woorden verweven zit? Letten we zelf wel op het aantal Engelse woorden dat we gebruiken? Is dat wel zo normaal? Als VBJ’er moet er toch enig gevoel van schaamte naar boven komen bij deze vaststelling. Waarom? Omdat het Vlaams Belang een onderdeel is van de Vlaamse Beweging. Samen met de N-VA vormen wij zelfs de politieke spreekbuis van die Vlaamse Beweging. En als je dan uit het historisch overzicht dat ik eerder gaf afleidt dat de Vlaamse Beweging - mijn en uw ouders en grootouders dus - decennialang gevochten hebben voor het beschermen van de Nederlandse taal, dan zou er zeker een gevoel van schaamte moeten opwellen bij ieder van jullie.

De vernederlandsing van de Universiteit van Gent heb ik niet toevallig aangehaald tijdens het historisch overzicht. Vandaag de dag krijgen de Europese universiteiten namelijk een golf van verengelsing over zich heen. Deze Angelsaksische golf werd zelfs bekrachtigd tijdens de akkoorden die in Bologna anno 1999 werden getekend door de meeste Europese ministers van onderwijs. Door het Vlaams Parlement werden deze akkoorden in 2003 in een Vlaams decreet gegoten. Een nieuwe bedreiging voor het Nederlands als voertaal in de Vlaamse Universiteiten is tot stand gekomen. Het resultaat is dat minstens 20% van de lessen in het ‘Bachelorjaar’ in het Engels mogen gegeven worden. In het ‘Masterjaar’ kan dit oplopen tot maar liefst 100%! Niet verwonderlijk dat zowel het KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) als de NSV (Nationalistische Studentenvereniging) daar acties tegen gevoerd hebben. Uiteraard heeft onze eigen Vlaams Belangfractie in het Vlaams Parlement zich hier met alle middelen tegen verzet en wij zouden als VBJ’er zonder blikken of blozen het Engels laten binnensluipen in onze spreek- en schrijftaal?

09:34 Gepost door Bert Deckers in Politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.