21-08-09

ZONDAG IJZERWAKE!

Zondag trekken we weer naar Steenstrate voor de achtste IJzerwake. In de media en algemeen Vlaanderen beter gekend als 'de afscheuring van de IJzerbedevaart'.

Waarom zeg ik dit zo? Omdat we stilaan naar het moment moeten komen dat de IJzerwake volledig onafhankelijk dient te gaan denken. Niet steeds de koppen tellen en dan vergelijken met de IJzerbedevaart. "Kijk eens, we zijn goed bezig, we zijn met meer dan die van aan den Toren..."

Misschien moet er eens gekeken worden naar wat het doel zou moeten zijn van een organisatie als de IJzerwake. En mijns inziens is dat niet enkel het herdenken en eren van de gesneuvelde soldaten en andere Vlamingen die hun leven gaven in de Vlaamse strijd of het nastreven van het IJzertestament: Godsvrede, Nooit meer oorlog en Zelfbestuur. De IJzerwake moet veel meer zijn dan dat. Het zou een politiek zwaargewicht moeten zijn dat als een loodzwaar juk om de schouders van de Vlaamse politici hangt. En het IJzerwakecomité is er al in geslaagd om Frans Crols, voormalig hoofdredacteur van Trends als hoofdspreker te laten opdraven en ook hun huidige voorzitter Wim de Wit is niet van de minsten. Maar één zwaluw maakt de lente nog niet en er is nog een lange weg af te leggen.

Om op termijn te willen slagen zal het IJzerwakecomité dus moeten verbreden én verdiepen. Op zoek gaan naar zowel kwalitatieve bestuursleden als naar een manier om het ganse Vlaams-nationale publiek aan te trekken. En in se houdt dat in dat men alle Vlamingen moet kunnen aantrekken. De IJzerwake moet de stem worden van iedereen in Vlaanderen die inzit met het behoud van de Vlaamse identiteit. En dit gaat van links over centrum tot rechts. De invulling van het begrip 'Godsvrede' met andere woorden. De strijd om Zelfbestuur, nog een peiler van het IJzertstament, is geen alleenrecht van rechts Vlaanderen, al is het wel deze groep die nooit heeft ingebonden wat radicaliteit en vastberadenheid betreft.

Maar goed, iedereen met wat gezond verstand ziet in dat de IJzerbedevaart geen lang leven meer beschoren is. De IJzerwake moet dus in eerste instantie de laatste Bedevaarders zien over de streep te trekken om naar de Wake te komen. Dat is de eerste stap. De tweede stap is het concept van de Wake aantrekkelijk te maken voor iedereen. Jongeren vinden er niet veel aan om anderhalf uur op een stoel te zitten of recht te staan om naar een podium te kijken en dit terwijl er niet veel anders te beleven valt (zelfs de togen zijn gesloten). De iets minder jonge IJzerwakebezoekers zien dan weer liever geen 'jonge toestanden' opduiken. Als ik zeg dat de IJzerwake een licht festivalgehalte mag krijgen dan barst natuurlijk de bom. Maar toch, er moet mijns inziens wel nagedacht worden over een 'vlotter' concept. Uiteraard ben ik er zelf nog niet honderd procent uit wat het moet worden, maar een herverdeling van de weide en de idee dat de Wake begint met een misviering en eindigt met de toespraken maar waar er tussendoor andere zaken te volgen zijn die zich niet op het podium afspelen lijkt me nog niet zo gek. Die andere zaken kunnen debatten zijn, muziekoptredens en zo meer. De traditionele waarde van de Wake hoeft hiervoor niet in te boeten. De radicaliteit evenmin.

We moeten echter voorkomen dat de IJzerwake tot niet meer zal verworden dan enkel de dodenherdenking, het - prachtige - vendelzwaaien en de toespraken. Waar de IJzerbedevaart momenteel teveel op een circus begint te lijken, dreigt de IJzerwake steeds meer een overdreven serene bedevaart te worden. En ik weet wel dat het een 'herdenking' is, maar het is in de belangrijkste plaats een moment waarop men de Vlamingen wil wakkerschudden op een positieve doch strenge en kritische manier. Waar men vooral (partij)politiek Vlaanderen even terug op haar plichten ten overstaan van de Vlamingen wil wijzen.

Nu, ik heb deze zaken al eens doorgesproken met een paar vrienden van me waaronder mijn goede vriend Yves Pernet en we zullen het concept wel eens verder uitwerken. Baat het niet dan schaadt het niet.

Tot zondag!

16:40 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.