24-08-09

IJZERWAKE GESLAAGD!

De IJzerwake is voorbij. Het was warm, de toog in de tent achter de weide van de wake was toch open en er was veel volk. Het beste van al: de Wake zorgt voor veel mediabelangstelling dankzij de toespraak van Frans Crols! De Wake bereikt met andere woorden dat waarvoor het dient. Vlaanderen aan het denken zetten.

De heer Crols, voormalig hoofdredacteur van Trends, 'shokeerde' even door te stellen dat Vlaandere Brussel moest loslaten. Uiteraard gaat de inhoud van deze uitspraak verder dan dat. Want de heer Crols zegt NIET dat Vlaanderen niets meer te maken wil hebben met Brussel. De heer Crols stelt niet dat Brussel in handen mag vallen van wie dan ook. Neen, de heer Crols wil twee zaken. Uno: dat Vlaanderen eens serieus moet nadenken over een strategie omtrent Brussel en secundo: dat Vlaanderen eerst een ultieme zelfstandigheidstrijd voert om vervolgens vanuit dat tot stand gekomen onafhankelijke Vlaanderen Brussel terug te heroveren, terug te vervlaamsen en met andere woorden te laten geworden tot rechtmatige hoofdstad van dat zelfstandige Vlaanderen.

Momenteel is het 'probleem' Brussel echter zo groot (op verschillende gebieden: verfransing, vervreemding, ver-bureaucratisering, ...) dat het een quasi gewonnen onafhankelijkheidsstrijd tijdelijk in de weg staat. Met andere woorden is het nog niet zo een gek idee van de heer Crols om de 'Zaak Brussel' even in 'wacht' te zetten. Zijn bewoordingen waren inderdaad letterlijk Vlaanderen moet Brussel loslaten en dat shokeert menig Vlaming. Maar dat was net de bedoeling. En zeker na twee uren brandende zon en verlies aan concentratie was er even een 'wekker' nodig die iedereen terug wakker schudde. Opdracht geslaagd lijkt me!

Verder was de Wake een geslaagd evenement en het aantal aanwezigen was gegroeid tegenover de vorige jaren. Wat ergens logisch is om twee redenen: de Wake krijgt stilaan vorm in die zin dat het wordt aanzien als de enige Vlaamse stem die het waard is om aanhoord te worden en ten tweede is de affiche (in alle opzichten van het woord) van de IJzerbedevaart zo schandalig slecht en provocerend en anti-Vlaams en zelfs pro-belgisch, dat de laatste twijfelaars zich nu bekeerd hebben tot de IJzerwake.

Op naar de 8000 Wakebedevaarders in 2010!

15:46 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.