21-09-09

VOORAAN INSTAPPEN AUB!

Vandaag werd bekend gemaakt dat de tram- en busreizigers enkel nog maar vooraan mogen opstappen op straffe van boete wanneer ze toch een ander deur verkiezen. Dit klinkt natuurlijk hard en misschien wat belachelijk, zeker wanneer je naar de huidige bezetting van de trams en bussen kijkt. Zeg maar onderbezetting, want het is niet normaal dat reizigers - voor de hoge prijs die ze voor een rit/abonnement moeten betalen - langer dan vijf minuten moeten wachten op hun openbaar vervoer. Zeker niet in steden zoals Antwerpen, Brussel en Gent. En dan nog te zwijgen van de busstroken die de steden terroriseren en alle verkeer lam leggen. Busstroken die niet snel zullen verslijten aangezien ze relatief weinig gebruikt worden wegens te weinig openbaar vervoer...

Maar de idee om de reizigers enkel vooraan te laten opstappen is echter geen slecht idee. Het klopt dat er een zekere 'band' ontstaat tussen de chauffeur en de reiziger wanneer men elkaar 'persoonlijk' gezien heeft. Het klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar ik vergelijk het met de situatie in de voetbalstadia. Zelf ben ik ongeveer tien jaar steward geweest bij 'den Antwerp' en het oogcontact dat er geweest is aan de ingang net voor het fouilleren is dikwijls genoeg om nadien dezelfde persoon aan te spreken op wangedrag zonder daarbij in een conflictsituatie te belanden. Dus als je in een voetbalstadion waar je - in beter tijden wat Antwerp betreft ;-) - vijfduizend man langs je ziet passeren al een zekere 'band' kan opbouwen met die massa, dan kan je dat zeker in een bus of tram waar een 50 à 60-tal mensen opstappen.

Uiteraard roepen drastische maatregelen steeds vraagtekens op. De commentaren op GVA.be en andere nieuwssites liegen er dan ook weer niet om. Het is allemaal 'slecht' en ze zijn daar bij de Lijn 'te zot om los te lopen', maar wat willen ze eigenlijk? Langs de ene kant schreeuwen ze - terecht overigens - moord en brand wanneer er een chuaffeur wordt aangevallen of wanneer er een passagier het leven laat bij een 'incident' en langs de andere kant mag de Lijn blijkbaar geen poging ondernemen om de situatie voor de reiziger te verbeteren. Wij Vlamingen zitten soms raar in elkaar. Trouwens wanneer er op GVA.be een artikel verschijnt over de massa zwartrijders die betrapt worden kan men deze profiteurs niet hard genoeg aanpakken volgens diezelfde 'commentatoren'! Begrijpe wie begrijpen kan.

Dat het probleem van agressie op de lijn en zwartrijden nu zal opgelost zijn in 1-2-3 is natuurlijk koffiedik kijken, maar ik geloof wel dat het een eerste aanzet kan zijn. Zeker wat zwartrijden betreft. Hoe men dit gaat aanpakken op de dubbele tramstellen heb ik wel nog nergens gelezen. Maar ook daar zal wel een oplossing voor gevonden zijn.

16:12 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.