22-01-10

Zelfmoord Dieter Samoy: enkele bedenkingen...

Volgende interessante tekst werd geschreven door m'n goede vriend Stijn Calle. Het is een aanrader die zeker gelezen moet worden!

Het touw kwam van links

 

Op 15 januari 2010 is de negenentwintigjarige Dieter Samoy uit Brugge dood teruggevonden in de ouderlijke woning. Hij had zichzelf van het leven benomen. Samoy was op 12 januari, samen met twee anderen, veroordeeld door de correctionele rechtbank van Brugge voor slagen en verwondingen toegebracht met racistisch oogmerk aan Raphaël Mensah op 6 mei 2006 in het Brugse café De Kastelein. Twee kompanen werden veroordeeld wegens schuldig verzuim met racistische grondslag. Mensah was een Parijse dirigent afkomstig uit Togo en was in Brugge op vriendenbezoek bij Ichtegemnaar Alain Bouillon. De verwondingen waren ernstig en Mensah heeft een maand in coma gelegen.

 

Samoy is geen toonbeeld van esthetiek. Zijn lichaam is zwaar getatoeëerd, geteisterd, en hij was actief in een muzikale subcultuur van skinheads. Harde metalmuziek die niet aan mij besteed is, was zijn ding. Naja, suum cuique. Als bassist kon hij zich uitleven en zijn problemen eventjes vergeten, en ongelukken vermijden. Daarom alleen moet men hier genuanceerd met omgaan. Binnen deze scene - die gemakshalve en (on)terecht met het predikaat Neo-Nazi wordt aangeduid - was hij actief, in binnen- en buitenland als muzikant. Lange tijd bestond zijn sociaal leven uitsluitend in contacten binnen deze subcultuur.  Zonder twijfel was Samoy een gewonde mens vanbinnen. Maar onzichtbaar langs de buitenkant.

 

Wat het geweld betreft heeft Samoy steeds zijn onschuld staande gehouden. Hij was één van vier personen die betrokken waren bij het gevecht en stelde steeds dat zijn rol niet was wat de media ervan gemaakt had. Diezelfde media heeft Samoy sedert mei 2006 onafgebroken gevolgd in zijn doen en laten. Met name de kameraden van het Antifascistisch Front / Verzet vonden een eigenaardige zelfbevrediging is het obsessief en compulsief berichtten over Samyn’s reilen en zeilen.

 

Samyn was gedurende die vier jaar van verblindende media aandacht vanwege AFF steeds een verdachte - onschuldig tot het moment van uitspraak van de rechter - dat in 2010 viel. Toegegeven, da’s een juridische fictie, maar toch. De media had hem niet alleen al schuldig bij voorbaat verklaard, maar al die jaren aanduiding gedaan. Samyn werd systematisch afgeschilderd als een stuk fascistisch crapuul, u weet wel, de extreemlinkse en hedendaagse variant van deUntermensch. En u weet wat er met deze volksgroep diende te gebeuren.

 

Iemand die verdacht wordt van een misdrijf kan niet meer ten volle aanspraak maken op zijn privacy. De nodige aandacht zal zijn deel worden. Maar evenmin is een verdachte vogelvrij verklaard. Alles moet proportioneel zijn. De aandacht die aan hem besteed werd, was dit niet. Hij was onbelangrijk, en deed onbelangrijke dingen. AFF, in casu de gangmaker van deze ideologische inquisitie is een voorbeeld van dergelijke journalistieke scherpschutterij.

 

De rode rakkers van AFF zijn stuk voor stuk radicale socialisten die zich voordoen als voorbeeldige democraten. Maar allen hebben ze een verborgen agenda. Ze zijn de culturele stosstruppen van een maatschappelijke revolutiebeweging die er extreme gedachten op nahoudt. Hoewel lippendienst aan vrijheid van meningsuiting en dergelijke meer wordt gebracht is het einddoel de feitelijke abdicatie van alle economische en politieke vrijheid. U en ik zullen bij de eerste geweldgolf sneuvelen. Geweld ter linkerzijde wordt dan ook niet als problematisch ervaren. Ze focussen uitsluitend en blind op (vermeend) geweld van rechtse groupuscules, maar weigeren gelijkaardige of veel zwaardere feiten uit de eigen achterban aan te klagen. Ze zijn totalitair in wezen, intellectueel oneerlijk, en worden door de nietsvermoedende goegemeente vrij spel geboden.

 

Deze onafgebroken mediacampagne tegen deze kleine garnaal heeft enkele gevolgen gehad op Samyn. De eerste drie jaar duwde het hem nog dieper in de subcultuur waar hij actief was. De hetze tegen zijn persoon maakten het onmogelijk, indien hiertoe de wens bestond, om uit te breken en een andere weg in te slaan. Iedereen mijdde hem, onder mediatiek bevel. Het gevolg hiervan was dan ook voorspelbaar. Samyn werd zwaar depressief en probeerde zelfmoord te plegen. Ouders en familie hebben geld noch moeite gespaard om zoonlief gedurende gans die tijd bij te staan met hulp. En voorwaar, er was op het einde licht aan het eind van de tunnel. Zijn muziekstijl volgde de innerlijke evolutie, met zachte stappen. Samyn wou opvoeder worden en had een Braziliaanse vriendin leren kennen.

 

Maar, onschuldig tot de schuld bewezen werd, werd hij gedurende zijn opleiding steevast geconfronteerd met zijn mediatieke status van onmens. Alle hoop op een normale toekomst werd hem ontnomen door zijn nieuwe omgeving. Voor dergelijke mensen was er geen toekomst, nu niet, nooit niet. Vergeving en opnieuw beginnen met een schone lei nadien zou niet mogelijk zijn. Ondanks het grondwettelijk verbod op de burgerlijke dood, werd Samyn hiertoe in feite veroordeeld. Samyn maakte dan ook plannen om met zijn vriendin te emigreren naar Brazilië om daar zonder stigma als straatwerker aan de slag te gaan, op de vlucht. Maar zelfs dat mocht niet zijn.

 

De veroordeling tot twee jaar effectieve opsluiting, die hij betwiste, was de definitieve bezegeling van de wanhoop. Racisme was een verzwarende omstandigheid. Hij vatte het in zijn eigen woorden als volgt samen: “Ik zal nooit als opvoeder met kinderen kunnen werken. Ik zal nooit als muzikant in de Verenigde Staten kunnen optreden. Ik zal niet voor Priscilla kunnen zorgen. Ik heb geen enkele toekomst meer.”

 

In deze is AFF / Verzet concreet en indirect aanleiding voor het instigeren van een grotesk maatschappelijk ongenoegen, een klimaat van angst en hopeloosheid, die, gegeven voldoende tijd, de wilskracht van gebroken mensen erodeert. En zij zijn niet aan hun proefstuk toe, ze doen dit dagdagelijks.

 

In Vlaanderen is Samoy trouwens niet de eerste die zijn toevlucht zocht in deze wanhoopsdaad. Hem is Bruno Rampelberg uit Huizingen voorgegaan. Deze man zal onder het brede publiek bekend zijn als de siersmid met een ‘racistische’ hond. Deze hond reageerde agressief op vreemdelingen met donkere huidskleur, en Rampelberg werd door de media veroordeeld tot racistisch monster. Zijn vrouw, kinderen en zelfs hond verloor hij. Ook hij koos de uitweg van de zelfmoord.

 

In Nederland (boven de Moerdijk) is hetzelfde fenomeen reeds gekend. Door een artificiële sfeer van intimidatie, beschuldiging en veroordeling te gaan ontketenen tegen alles wat - vanuit extreemlinkse hoek - als fout wordt bestempeld, heeft men een klimaat van geweld geschapen. Maar in Nederland blijft het niet bij zelfmoorden. Daar wordt door gelijkgezinden overgegaan tot actie. Fortuyn en van Gogh zijn bekende voorbeelden. De kogel en het mes kwamen van totalitaire gekken, ter linkerzijde. Filip Dewinter en zijn dochter konden ook reeds genieten van dit voorrecht om vervolgd te worden omwille van hun overtuiging.

 

Racisme en fascisme zijn holle woorden geworden. Het zijn lege begrippen die dienen als alles absorberend breekijzer dat meningen die ongewenst zijn door een culturele elite monddood moet maken. Dit in het kader van een herschepping van onze vrije rechtsstaat tot een totalitaire democratie. De holocaust ontkennen mag niet en wordt op absurde wijze veroordeeld. Maar de Armeense genocide ontkennen kan ongestraft gebeuren door leden van de Belgische uitvoerende machten. Idem dito voor de Russische goelag en de Chinese culturele revolutie, die beiden een veelvoud aan slachtoffers hebben gemaakt. Waarom mag een hakenkruis niet worden vertoond, terwijl een hamer en sikkel de normaalste zaak van de wereld zijn? Indien Rudolf Hess even pertinent in het mediabeeld zou verschijnen als de massamoordenaar Ché Guevara zou de wereld te klein zijn voor de massale verontwaardiging. Want zoveel onderscheid is er tussen beiden ook weer niet.

De ideologische verontwaardiging is vals, en gespeeld. En deze spelletjes leiden tot de dood van mensen, hier en nu. Niet gisteren en elders.

 
Feiten die in wezen dezelfde zijn worden totaal anders getaxeerd en bestraft. Meningen mogen worden geuit, behalve ‘fascistische’ of ‘racistische’ meningen. Meningen voor de rechtbank dagen is een bevoegdheid van het Assisenhof, behalve als het ‘racistische’ meningen zijn. Gewelddaden verdienen een strafsanctie, maar als het gewelddaden zijn met een ‘racistische’ inslag worden de sancties verdubbeld. Dat alles is niet meer normaal. Alle partijen krijgen subsidies, behalve ‘racistische’ partijen. En ga zo maar door. How convenient. 

Racisme betekent alles en niets (meer). Van een rechtsstaat die blindelings algemeen bindende voorschriften oplegt zonder aanziens des persoons en van gelijke toepassing zijn op gelijke situaties is allang geen sprake meer. AFF / Verzet, Marx, de Mensenrechtenliga, Kafka en meer van dergelijks zijn stuk voor stuk gesubsidieerde organisaties die de rol van Gedankenpolizei vervullen. En zij kunnen dit doen omdat ze vanuit politieke, culturele en maatschappelijke hoek de hand boven het hoofd wordt gehouden. Ons kent ons.

 

Ze zijn (mede)verantwoordelijk voor het organiseren van een toekomstige, nieuwe uitgave van het feest van de haat, waarbij de ideologische overwinnaars hun idealen getrouw opnieuw schuldig zullen zijn aan het voor-christelijke vai victis, wee de overwonnenen.

 

Een jaar na de feiten is Mensah overleden in een ziekenhuis te Parijs aan een longembolie. De dokters hebben nooit een verband kunnen aantonen, ondanks aandringen van de familie. Het fysiek geweld tegen zijn persoon was onaanvaardbaar. Het geestelijk geweld tegen Samyn is even onaanvaardbaar. Een mens is een mens, en als dusdanig evenwaardig in de ogen van God. Het ene diaboliseren en het andere verheerlijken is onaanvaardbaar en teken van onbeschaafdheid. Verontschuldigingen na de feiten door de gangmakers met verantwoordelijkheid zijn dan ook pijnlijk en onoprecht. Dieter heeft zich opgehangen en het touw werd hem door links bezorgd.

19:00 Gepost door Bert Deckers in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Wat een gezever lees ik hier toch allemaal.

" De onafgebroken mediacampagne tegen deze kleine garnaal..." Kleine garnaal??? Zijn ouders zijn schatrijk, wonen in een poepchique villa en de zoon zou dan een kleine garnaal zijn? Lolz.

" Werd tijdens zijn opleiding steevast geconfronteerd met zijn mediatieke status als onmens" Is het niet normaal misschien dat hij erop gewezen werd dat zijn diploma waardeloos zou zijn, in geval van een veroordeling? Hoe kan iemand die zich ophoud met skinheads en thuis zo van die hitlerprullaria verzamelt, als opvoedkundige werken? Denk aub aan de werkgever, wiens instelling wegens de slechte naam, volledig naar de botten zou gaan! Mensen met een strafblad hebben nu eenmaal een beperkte keuze op de arbeidsmarkt, waarom zou dit voor hem dan anders moeten zijn? Eigen schuld dikke bult!

"Het fysiek geweld tegen Mensah was onaanbaardbaar, maar het geestelijk geweld tegen Samyn ook" HA HA HAAAAAAA! De mate waarin Samyn heeft geleden is absoluut niet vergelijkbaar met de lijdensweg van Mensah! Bovendien zou ons Dieterke nooit aan "geestelijk geweld" zijn blootgesteld, indien Mensah niet zo vreselijk werd toegetakeld! Of wat hadden jullie verwacht,dat hij op handen gedragen zou worden???

Feesten om zijn dood zal ik zeker niet doen (in tegenstelling tot die skinheads die zo blij waren met de dood van Mensah), maar de opluchting is groot nu ik weet dat mensen van Zuid- Afrikaanse origine weeral 1 persoon minder hoeven te vrezen!

Gepost door: A.L. | 23-01-10

Ik ben een overtuigd anti-fascist, links sedert jaar en dag, en tegen alles wat een vlaams blok/belang ooit voor stond. Ik ben anti-racist en geloof in een multiculturele samenleving, ben tegen elke vorm van geweld...
Toch heb ik Dieter gekend. Tot op vandaag heb ik nooit zijn achtergrond gekend. Ik wist enkel dat het een skinhead was, bezig met muziek, behoorlijk fanatiek. Maar nog nooit één nummer van KBK of welke andere groep hij ooit in zat, gehoord...
Over zijn betrokkenheid in het Kastelein voorval, kan ik me niet uitspreken. Ik heb alleen heel sterke minachting voor de geweldadige zinloze acties van sommigen.
En toch had ik gedurende een groot jaar met Dieter te maken. Ik heb hem gekend als een vriendelijke gast, inschikkelijk en met normaal gezond verstand. Hij heeft ook nooit mijn vertrouwen geschaad.
Vandaag overvalt het nieuws van zijn dood mij. Ik schrik er van op en ik schrik ook van alle zaken uit zijn verleden waar ik geen weet van had.
Ik heb Dieter nooit veroordeeld op basis van zijn look. Ik heb natuurlijk altijd vermoed dat hij een fout verleden(/heden) had, maar dat speelde op het ogenblik dat ik ermee in contact was geen rol.
Op vandaag geloof ik niet dat ik me in Dieter heb vergist. Ik vertrouwde hem en hij heeft dit nooit beschaamd, anderzijds sta ik totaal tegenover de strekking die hij aanging.
Misschien zit er dus in elk van ons wel een stukje goed en een stukje kwaad. Door omstandigheden kan het ene of het andere naar bovenkomen... en als je natuurlijk bepaalde milieus frequenteert dan heb je meer kans dat je ergens in terecht komt.
Ik kan dus niets goedpraten over zijn verleden of zijn aandeel in bepaalde zaken (ik geloof ook nog steeds in justitie om toch ietwat gezond verstand te hebben... dus die veroordeling zal wel ergens op gebaseerd zijn) maar toch kan ik enkel heel hard slikken bij het feit dat iemand uit het leven is gestapt...

Gepost door: Anoniem | 17-02-10

Dieter was een goede vriend van mij. Al wie hem beter kent WEET, of kan ten minste juist inschatten, hoed de vork ECHT aan de steel zat. Het is inderdaad geen geheim dat de stad brugge dit dossier behandelde als een "symbooldossier" voor de "positieve" profilatie van de stad! Eenieder met een beetje verstand en inzicht kan dit bevestigen. Ook vindt ik het WALGELIJK hoe hij afgeschilderd werd door media en zelfs politiek! Ook raar dat, als het over figuren van "rechterzijde" gaat, aanhangers van extreem links ineens WEL de media en windhaanpolitiekers zonder enig verpinken geloven!!! Na de laatste nsv betoging in Leuven waren ZIJ het nochtans die de media afschilderde als ongeloofwaardig en zelfs als "werktuig van de rechterzijde"!!!
Oordeel niet voor je het fijne weet van een situatie en hoor steeds 2 kanten van het verhaal!!

Gepost door: XXX | 17-04-10

De commentaren zijn gesloten.