27-01-10

In Godsnaam!

Eergisteren plaatse ik hier bedenkingen bij de twee maten en gewichten die progressief Vlaanderen hanteert als het op homofilie aankomt en het veroordelen van uitspraken ter zake. 's Avonds op Phara werd mijn tekst bijna letterlijk herhaald door Annemie Struyf die al de commotie rond de uitspraken van Monsigneur Léonard niet goed begreep.

Mevrouw Struyf (niet meteen bekend voor haar rechtse, conservatieve of katholieke sympathieën) verschijnt momenteel wekelijks op maandagavond op tv met haar programma 'In Godsnaam'. In dit programma licht ze een aantal religies toe. Struyf begon met de Islam en meerbepaald met Vlaamse meisjes die zich bekeerd hadden tot de Islam. Ik kreeg een enorm verwarde indruk bij het zien van deze aflevering. De meisjes die zich bekeerd hadden gaven me de indruk zeer naïef te zijn, op het domme en absoluut onwetende af. Het lijkt wel of zij zich bekeerden omdat het 'tof' of 'modieus' was. Wat meteen opviel was dat de bekeerde meisjes vooral aan uiterlijk vertoon deden. Dit lijkt me erg typisch als je als groentje ergens wil bijhoren. "Laten we een hoofddoek dragen, dan horen we er bij." Veel heeft dit echter niet te maken met de religieuze kant van het verhaal. Hoeveel van die meisjes zich ook werkelijk gelukkig voelt bij deze stap is maar zeer de vraag.

Wat me anderzijds opviel was het angstvallig verborgen houden van bepaalde zaken. Of je nu voor, tegen of onverschillig staat tegenover de Islam, hierbij kan je je zeker vragen stellen. Waarom mocht de camera bepaalde zaken niet filmen? Waarom mocht de vertegenwoordigster van de buitenlandse 'sponsor' van het 'bekeringsevenement' niet langer vragen beantwoorden nadat ze even gebeld had met haar 'baas'? Waarom al deze geheimzinnigheden? Het lijkt me alsof de Islam een enorm gesloten instelling is terwijl je van een bekeringsgodsdienst echter het omgekeerde zou verwachten. Dit bevestigt m.i. enkel maar de zogenaamde 'vooroordelen' die er momenteel bestaan over de Islam.

Het zal nu afwachten zijn wat de andere afleveringen ons brengen en of er nog zo'n 'gesloten' religies zijn. De Katholieke Kerk die momenteel (weer) zwaar onder vuur ligt kan hiervan alvast niet beschuldigd worden. De Islam heeft alvast geen al te beste beurt gemaakt, hoezeer Struyf en de VRT toch zullen geprobeerd hebben om deze religie als 'normaal' voor te stellen...

(ondertussen werd er trouwens naar aanleiding van de reportage een onderzoek heropend in de Stad Gent i.v.m. een schijnhuwelijk dat nota bene tijdens de reportage volledig gefilmd werd)

11:51 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.