11-02-10

SNEEUW EN HOOFDDOEKEN

De brave Vlamingen zijn weer in shock. Filip Dewinter heeft namelijk aan de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans, gevraagd om een vrouw - die in de publiekstribune zat - te wijzen op het feit dat het dragen van een hoofddeksel niet toegestaan is in het Vlaams Parlement. De vrouw in kwestie was uiteraard een moslima met hoofddoek op. Een lerares zo bleek achteraf. In plaats van naar Dewinter te luisteren en het reglement van politieke neutraliteit te laten toepassen richtte Peumans zich naar Dewinter en legde hem het zwijgen op. Ondertussen begon de vrouw in de richting van Dewinter te tieren ter verdediging. Nogmaals een overtreding van het inwendig reglement dat zegt "Wie de orde verstoort wordt, op aangeven van de voorzitter van de vergadering, onmiddellijk door de parlementswacht uit de publiekstribunes verwijderd en wordt, op aangeven van de parlementsvoorzitter, voor de bevoegde overheid geleid."

Het had dus anders kunnen verlopen. Peumans had als voorzitter aan de parlementswachters kunnen vragen om de vrouw op de (weliswaar kleine) overtreding van het reglement te wijzen. De vrouw had dan de keuze gehad om haar hoofddoek af te nemen of om de zaal te verlaten. Dit in alle discretie. Nu schildert de media, gesteund door alle Vlaamse partijen (Lijst Dedecker inclusief, nochtans ook niet opgezet met het dragen van een hoofddoek), Dewinter af als een fascistisch monster dat op een onaanvaardbare en brutale manier heeft liggen roepen naar de moslima dat ze onmiddellijk haar hoofddoek moest afnemen of de zaak verlaten. De reacties echter op de publieke fora geven een mooi beeld weer van de publieke opinie terzake en die is niet gediend met de afkeurende reacties van Peumans en zijn parlementairen. Gelukkig begrijpt de Vlaming wél dat er zoiets bestaat als een reglement ter bescherming van de neutraliteit. En een hoofddoek is geen neutraal kledingstuk.

Wat de sneeuw betreft kan men dezer dagen ook weer vragen stellen bij de efficiëntie van een aantal zaken in dit land. Meer dan 900 km file omdat er amper 3 cm sneeuw is gevallen. Waar zaten de weermannen met hun profetische voorspellingen dinsdagavond? Een lezer van de Gazet Van Antwerpen uit Oostende vatte het goed samen: “Het is voor onze weerdeskundigen veel gemakkelijker om het smelten van de ijsbergen te voorspellen tegen 2035, dan om te voorspellen dat er een vlaagje sneeuw op komst is.” Het gevolg is een ongeziene chaos en een pak verkeersellende. De rit Balen - Antwerpen duurde gisteren 2,5 uur en dan ben ik er al in Herentals West afgereden want op de E313 bewogen de auto's nog niet eens.

In heel Europa moeten ze gisteren goed met ons gelachen hebben. En dan komt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) doodleuk zeggen dat ze met een idee zit om vrachtwagens aan de kant te houden wanneer er sneeuwval is. Onbegrijpelijk. Men moet in dit land steeds op zoek gaan naar schuldigen terwijl men in eigen boezem moet kijken. In dit geval, eerst voor eigen deur vegen. Autostrades moeten sneeuwvrij zijn, ten allen tijde. Daar is de federale overheid verantwoordelijk voor. Dat het verkeer vastloopt is dus niet de fout van de vrachtwagenchauffeurs maar van de strooidiensten die te laat hun orders krijgen. Voor de gewest- en andere binnenwegen kan men zich de vraag stellen of het aankopen van winterbanden niet verplicht moet worden. In alle Scandinavische landen is dit de normaalste zaak van de wereld en wanneer je naar Duitsland op verlof gaat bijvoorbeeld krijg je een boete wanneer je geen winterbanden op je wagen hebt staan.

En dan heb je nog het geval Stad Antwerpen. Deze stad is weer de kers op de kluchttaart. 's Morgens (bijna middag) aangekomen in 't Stad stel ik vast dat er -naar mijn bescheiden mening - geen gram zout is gestrooid. Heel de Stad zit muurvast. Later op de dag lees ik dat het zout in Antwerpen op is. Men strooit op sommige plaatsen dan maar met... pekel. Tja, beter dan niets zeker? Maar daar houdt de grap niet op. Bij het lezen van de ochtendkrant (zoals steeds GVA tijdens het aanschuiven op de E313) zie ik een foto met daarop 11(!) stadsarbeiders die sneeuw aan het ruimen zijn. Meteen dacht ik dat er dan toch sneeuw geruimd was. En dat klopte ook. Alleen is de foto genomen in... Park Spoor Noord. Dit slaat echt wel alles! De wegen, fiets- en voetpaden liggen onder een dik pak sneeuw, iedereen valt en doet accidenten en wat doet de Stad? Die laten de wandelweggetjes in Park Spoor Noord sneeuwvrij maken! U denkt er het uwe maar van, maar ik ben zwaar onder de indruk van deze inefficiëntie!

10:34 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.