23-02-10

DE GUD IS TERUG!

Er is wat opschudding ontstaan in Parijs. Niet omdat er weer een hondertal wagens in brand werden gestoken door 'jongeren' die geen jobs krijgen omdat ze geweigerd werden vanwege hun huidskleur, maar wel omdat er affiches zijn opgedoken aan de Franse Universiteit aan de Rue d'Assas... Affiches met de boodschap: "GUD is back".

Voor de (extreem-)linkse Franse wereld moet dit een ware shock zijn! De GUD (Groupe Union Défense) die haar hoogtepunt kende in de jaren '80 en '90 is een studentenvereniging die zich bevindt in het rechts-revolutionaire veld. Sterk anti-kapitalistisch, anti-zionistisch, anti-liberaal, nationalistisch en (zoals het in Vlaanderen heet) solidaristisch. Hun acties waren dan ook veelal gericht tegen de Amerikanisering (McDonaldscultuur), tegen de ver'vreemd'ing van Frankrijk en Europa en tegen de overmacht van het Zionisme in de wereld, onder andere in de bezette gebieden van Palestina. Vele GUD-affiches waren dan ook pro-Palestina. De beruchte Zwarte Rat, die onlosmakelijk verbonden was met de GUD, droeg zelfs enkele keren een Arafatsjaal.

Dat de GUD terug zou bestaan is geen lachertje dus voor de linkse groeperingen aan de Franse universiteiten. Menig confrontatie tussen links en de GUD eindigde in bloedvergieten. Elk jaar wordt nog op 9 mei door C9M de dood herdacht van Sébastien Deyzieu. Hij was een 22 jarige student aan de rechtse zijde die tijdens een betoging van de GUD en de Jeunesses Nationalistes Révolutionnaires op 7 mei moest vluchten voor de politie. Tijdens het beklimmen van een gebouw viel hij tussen de vierde en vijfde verdieping naar beneden. Het was een dodelijke val... De juiste oorzaak van de val en de reden van het opjagen van de rechtse militanten door de politie (in burger) is nooit duidelijk geweest.

Dat links verontwaardigd doet over het geweld van de GUD is hypocriet. Aan de Universiteit aan de Rue d'Assas waren er zeer gewelddadige linkse én zionistische knopkploegen. Het gegeven dat joodse studenten op straat kwamen om te vechten tegen een rechtse studentenvereniging is in Vlaanderen ongezien. In Frankrijk was het de normaalste zaak van de wereld. Hoe het in de toekomst zal vergaan tussen rechts en links/zionist in Parijs valt nog af te wachten. Maar de zionistische studenten zijn alvast gaan 'tegenplakken'.

Dat er terug een opkomst is van rechste actieve studenten in Frankrijk is niet verwonderlijk aangezien de 'grote' rechtse partijen het daar laten afweten. Hierover zal later nog wel eens een artikel verschijnen. Eerst is het uitkijken naar de impact van de terugkeer van de GUD. Hieronder alvast een wervingspamflet uit 1972.

11:33 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.