01-03-10

NSV-betoging, nabeschouwing Zangfeest en heropening De Beest

Nu het muzikale weekeinde achter de rug is (eerbetoon aan Jef Elbers met de Anderjefs op zaterdag en het Vlaams Nationaal Zangfeest op zondag) wordt het tijd om ons te concentreren op de komende activiteiten en gebeurtenissen.

NSV-betoging

Donderdag aanstaande verplaatsen we ons weer naar de jaarlijkse NSV-betoging. Ditmaal in Antwerpen onder het thema: Jeugd eist Vlaamse toekomst. Een vrij algemene en berekende keuze wat thema betreft. Een thema waar elke Vlaamsnationalist zich kan achter scharen. Ik verwacht dan ook een grote toeloop. Misschien had men kunnen overwegen om de 't' van 'eist' tussen haakjes te zetten en zo de Vlaamse jeugd tot een keuze te dwingen. Af en toe mag dat weleens.

De officiële eisen van de NSV luiden als volgt:
1. Een onafhankelijke Vlaamse staat in een Europa der volkeren. België heeft geen enkele toekomst meer en iedere staatshervorming draait toch uit op een fiasco.
2. Een rechtvaardige Vlaamse economie waar er nog jobtoekomst voor jongeren is. De staat mag en moet kunnen ingrijpen.
3. Een Vlaamse toekomst voor onze jeugd in grootsteden. Er moet een halt toegeroepen worden aan de verkleuring en vervreemding van onze steden. Vlaanderen mag voor ons gerust een pak Vlaamser.

Verzamelen donderdag 4 maart om 20u. op de Stadswaag (Antwerpen)

De Leeuw Van Vlaanderen

De heropening van de Leeuw van Vlaanderen/De Beest vindt dus plaats op woensdag 10 maart. Het café zal uitgebaat worden door vzw Vlaams Huis Herman Van den Reeck. Een vzw opgericht door enkele bekende/beruchte Vlaamsnationalisten die niet per se uit Antwerpen afkomstig zijn. Het doel is om een Vlaams-nationaal socio-cultureel centrum te beheren dat zich bevindt in de lokalen van de Leeuw van Vlaanderen. De opknapwerken aan de bovenverdiepingen zullen dus verdergezet worden zodat de zaaltjes klaar zijn voor gebruik. De gelijkvloers blijft uiteraard open als café. Ditmaal kiest men - doordat het een vzw is - voor vrijwilligers die De Beest zullen open houden.

Ik voorspel dat binnen dit en enkele maanden het café terug zal evolueren naar een verzamelplaats van goedmenende Vlaamsgezinde militanten van de NSV over NJSV, TAK, VBJ en KVHV tot Voorpost. Gezien het karakter van een vzw zal de sfeer er gemoedelijker zijn omdat in feite iedere bezoeker/militant mee verantwoordelijk wordt gesteld voor het falen of slagen van dit initiatief. Menig vorminsavond zal terug kunnen plaats vinden in het oude warme nest van De Beest. Trouwens, bedankt Bjorn Roose en Stijn Calle voor de steun die ze me gaven n.a.v. het artikel op mijn blog waarop het AFF meende te moeten reageren. Dat het AFF mij nu "zo zot als ..." verklaren toont aan hoe pijnlijk hun afgang wel moet geweest zijn! Ik blijf er trouwens bij dat het verdacht is dat AFF'ers van achter een masker werken. De lafheid nabij!

Vlaams Nationaal Zangfeest

Het Zangfeest dat plaats vond in een quasi uitverkochte Lotto Arena was een gezellige boel. Een perfecte combinatie tussen alle elementen die tot een Zangfeest behoren. De toespraak van ANZ-voorzitter Eric Stoffelen was een aaneenschakeling van te verwachten one-liners, maar op een Zangfeest waar duizenden Vlamingen van alle slag verzameld zijn moet dat echt niet meer zijn. Het boe-geroep dat te horen was tijdens het eerbetoon aan Jaques Brel was onnodig, al had de organisatie beter voor 'Mijn Vlakke Land' gekozen ipv het mooie, maar wat raar gekozen, 'Laat me niet alleen'. Jaques Brel mag dan al eens flink uitgeschoven zijn tijdens zijn carrière door de 'Flamiganten' te verwensen, zijn oeuvre bestaat niet enkel uit Franstalige liedjes maar tevens uit vele en mooie Nederlandstalige. De meeste 'Vlaamse' artiesten hebben geen enkel Nederlandstalig liedje op hun conto staan. Dat men daar maar eens boe naar roept.

De herwerkte versie van Merck Toch Hoe Sterck vond ik persoonlijk een grote mislukking en de meerwaarde van het opvoeren van het themalied van de show 'Riverdance' heb ik ook niet goed begrepen. Hetgeen me wél echt stoorde was het achterblijven van een blok Vlaamse strijdliederen!

Al bij al was het dus een geslaagd Zangfeest en kijk ik nu al uit naar de 74ste editie! Houzee!

P.s.: mijn welgemeende felicitaties voor de muziekkapel van het VNJ! Zowel kwalitatief als kwantitief stonden ze er weer!

14:36 Gepost door Bert Deckers in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.